Cholesterolis - kas tai?


  •         STEBINANTYS FAKTAI APIE CHOLESTEROLĮ
    Kova su cholesteroliu toli gražu ne pirmas ir ne paskutinis farmacinės industrijos milžiniškas pasipelnymo šaltinis. Vien tik JAV kiekvienais metais padidinto cholesterolio "profilaktikai" išleidžiama apie 60 milijardų dolerių, ir šis skaičius kiekvienais metais didėja. Palyginimui: karinis JAV biudžetas tik apie 4 kartus didesnis, negu išlaidos "karui" su cholesteroliu amerikiečių lėkštėse ir kraujagyslėse.

    "Kova" prieš cholesterolį pradėta 1954 metais, kada pasirodė straipsnių apie bandymus su triušiais. Buvo aprašytos susidariusios aterosklerotinės plokštelės bandomųjų triušių arterijose, kuomet jiems buvo pridedama į pašarą sintetinio cholesterolio. Išvada,- jei ir mes nevartosime maisto, turtingo cholesteroliu, mūsų arterijose nesusidarys aterosklerotinės plokštelės....Neįtikinama. Juk triušiai yra 100 proc. vegetarai, ir per milijonus metų jie maitinosi vien tik žole, kurioje kaip žinome, cholesterolio nėra.
    Kas tai yra cholesterolis? Cholesterolis - medžiaga, esanti kraujo plazmoje ir visuose audiniuose. Chemiškai - tai organinis junginys, būtinas gyvybei, kadangi jį sudaro membranos, gaubiančios visų gyvųjų ląstelių pagrindą, taip pat tai bazinis komponentas tulžies rūgštims, steroidiniams hormonams ir vitaminui D sintetinti.
    Cholesterolis cirkuliuoja kraujyje, jis sintetinamas kepenyse bei kai kuriuose kituose organuose. Jis netirpus vandenyje: turi būti surištas su baltyminiais dariniais - lipoproteinais, kad galėtų būti pernešamas kraujyje. Mažos koncentracijos lipoproteinai (MTL) - "blogasis cholesterolis"- transportuoja cholesterolį iš kepenų po visus audinius, kuriuose jis atsiskiria nuo lipoproteino ir panaudojamas ląstelėms. Didelės koncentracijos
    lipoproteinai ( DTL) - "gerasis cholesterolis"-  transportuoja nepanaudotą cholesteriną atgal į kepenis, kuriose jis išskaidomas į tulžies rūgštis ir pašalinamas su tulžimi.
    Cholesterolis yra pagrindas lytinių hormonų, taip pat kortikosteroidų - hormonų, kurie saugo mus nuo stresų, vėžinių ir širdies susirgimų, sintezei. Cholesterolis nepakeičiamas sintetinant vitaminą D, kuris būtinas kaulinio audinio augimui ir atsistatymui, nervinei veiklai, insulino gamybai, raumenų tonuso palaikymui, mineralų apykaitai, imunitetui, taip pat vaiko augimui ir vystymuisi.
    Cholesterolis - bazė susidaryti tulžiai, kuri nepakeičiama virškinant, įsisavinant ir asimiliuojant riebalus.
    Cholesterolis - oksidantas, saugantis vidines organizmo struktūras nuo ardančio poveikio laisvųjų radikalų, kurie susidaro medžiagų apykaitos procese ir dėl aplinkos poveikio.
    Cholesterolis atlieka "remontinę" funkciją pažeistoms arterijoms.
    Aterosklerozinės plokštelės - ne kas kita, kaip pažeistų arterijų
    apsauga nuo susidėvėjimo, ir dėl to kaltinti cholesterolį yra tas pats kaip kaltinti nenugruntuotą geležį dėl rūdijimo.
    Cholesterolis būtinas normaliam smegenų serotoninių receptorių veiklai. Serotoninas - cheminis komponentas, atsakingas už "gerą nuotaiką", jo deficitas susijęs su depresijomis, agresyvia elgsena ir polinkiu savižudybei.

    Nereikia būti dideliu chemiku ar biochemiku, kad suprastume vieną tiesą : iš maisto produktų į kraują patenka tik tokios medžiagos, kurios gali ištirpti vandenyje. Cholesterolis šioms medžiagoms nepriklauso, kadangi jis yra netirpus. Maisto produktuose taip pat nėra "blogojo cholesterolio". Jis sintetinamas kepenyse. Jeigu cholesterolis negali patekti į kraują iš skrandžio ir žarnyno, jis niekaip negali patekti ir į kepenis, kur vyksta jo jungimasis su lipoproteinais. Iš to seka, kad bet koks ryšys tarp cholesterolio, esančio jūsų lekštėse ir jūsų kraujyje, yra absurdiškas tiek teoriškai, tiek ir praktiškai.                                                   Toliau dar įdomiau. Kuo mažiau riebalų mūsų racione, tuo daugiau cholesterolio cirkuliuoja kraujyje. Jeigu mityboje per mažai riebalų, organizmas priverstas kompensuoti deficitą sintetindamas kepenyse mažos koncentracijos lipoproteiną (blogąjį cholesteriną).
    Daugelis tyrimų pakankamai vienareikšmiškai demonstruoja kad kuo jūs vyresnis ir kuo didesnis cholesterolio lygis, tuo geriau jūsų sveikatai ir ilgaamžiskumui!
    Regionuose, kur dominuoja turtingas cholesteroliu baltyminis racionas ir iš dalies ar
    visiškai nevartojami angliavandeniai, širdies-kraujagyslių susirgimų praktiškai nėra.
    Diabetas ir aterosklerozė pažeidžia vegetarus žymiai anksčiau nei mesėdžius. Kuo daugiau mityboje angliavandenių, tuo greičiau progresuoja nutukimas, diabetas ir aterosklerozė.
    Kodėl gi vyksta isteriška anticholesterolinė propoganda, neatsižvelgiant į atrodytų labai paprastus argumentus? Todėl kad cholesterolis farmacinėms įmonėms - lengvas grobis, kurio dėka galima uždirbti. Aterosklerozė kaip pelno objektas jiems nelabai tinka, nes tai gyvenimo būdo ir amžiaus liga, kuri nenustatoma paprastu kraujo tyrimu, ir, žinoma, negydoma pelningais vaistais.
    Dar įdomus faktas, kad normaliu cholesterolio lygiu kraujyje prieš kurį laiką buvo laikoma
    6,2 mmol/l, po to 5,7 mmol/l , o dabar nuleido iki 5,2 mmol/l. Kuo žemesnė norma, tuo didesnis triukšmas, kuo didesnis triukšmas, tuo dažnesni testai ir vizitai pas gydytojus, kuo dažnesni testai, tuo daugiau "ligonių" ir receptų vaistams, kurie įsiterpia į kepenyse vykstančius procesus, blokuoja cholesterolio sintezę ir tuo pačiu pažeidžia daug procesų vykstančių organizme.
    Nekaltinkite savo gydytojo, kuris jums išrašo cholesterolį mažinančių vaistų, - visiškai galimas variantas, kad jis juos pats naudoja arba išrašo savo giminaičiams. Deja, gydytojų sąmonė dar labiau "praplauta" anticholesteroline propoganda, negu jų pacientų.
    Geriau prieš suvartojant eilinę piliulę nuo cholesterolio, prisiminkite, kad cholesterolis yra
    labai reikalingas mūsų organizmui, kaip kad svarbi ir įvairiapusiška kepenų funkcija.